torsdag 23 augusti 2012

Shadows of Yog-Sothoth

Den här gången tänkte jag göra något annorlunda, det är nämligen dags för Kryptans första gästrecensent! Första gästrecensionen är skriven av Tony Meijer och recenserar en gammal modul till spelet Call of Cthulhu: Shadows of Yog-Sothoth.

Yog-Sothoths skuggor är rätt ovanlig för att vara en äldre Call of Cthulhu-modul, dels så är det snarare en primitiv variant av en "adventure-path"modul och dels så börjar den med att man går med i en herrklubb snarare än att man får ett brev av någon gammal döende släkting eller vän, vilket, om man ska tro de utgivna äventyren, verkar vara en så vanlig företeelse att det är konstigt om det över huvudtaget finns någon över 40 år i de flesta Call of Cthulhu-kampanjer.

Kortfattat så är Shadows of Yog-Sothoth sju äventyr ihopkopplade till en kampanj plus två mer fristående äventyr som skall agera introduktion för nya spelare, just den sista punkten är dock lite konstig för kampanjen antar en tämligen erfaren grupp och varken rollerna eller spelarna kommer att hinna få tillräcklig koll för att ha en chans i kampanjen om de är nybörjare.

Oavsett så startar kampanjen med The Hermetic Order of the Silver Twilight där spelarna presenteras för antagonisten och vad som först verkar vara en herrklubb för mythos-utredare men som senare visar sig vara en kult . The Hermetic Order of the Silver Twilight är väldigt öppen och väldigt modern i sitt upplägg och en av många höga punkter modulen har.

I Look to the Future vilket är det andra scenariot så gör Nyarlathotep ett kort nummer och det blir lite tidsresande, ett helt okey mellanäventyr skulle jag säga men inget märkvärdigt.

Det tredje scenariot är The Coven of Cannich och här börjar saker röra på sig ordentligt, i korta drag kan man sammanfatta det med att en farbror till någon av rollpersonerna har försvunnit och det visar sig vara häxor, ormmän och farliga artefakter som ligger bakom. Det är det, i min menning, bästa scenariot i boken men också det mest komplexa, ungefär halva äventyret består av SLP beskrivningar och det inkluderar inte de två lathundar för spelledaren att hålla isär dessa. Ett väldigt creepy äventyr som varmt rekommenderas.

Devil's Canyon är det fjärde scenariot och det är också något av en pärla, i korta drag så utspelar det sig på en mastodont-filmsinspelning som är "hemsökt", att de valde att spela in filmen på en gravplats hjälpte nog inte.

Fram tills det femte scenariot, The Worm that Walks, så fungerar äventyren i modulen relativt enskildt, men i The Worm that Walks så bestämmer sig i korthet antagonisten för att denna har tröttnat på rollpersonerna och lägger sig i bakhål. Även en Mi-go i formen av en människa figurerar i äventyret och det är en stämningsfull inledning på slutet, även om den lider lite av vad-gör-alla-mythos-varelser-här-syndromet.

Det näst sista scenariot, The Watchers of Easter Island, skickar rollpersonerna till Påskön där de ska leta upp ett gäng arkeologer som har försvunnit. Jag personligen fann scenariot lite "meh", speciellt i jämförelse med resten av boken, men det är ok.

Det sista scenariot är The Rise of R'lyeh och handlar om att ta sig till R'lyeh och sänka den med en trollformel. Det är väl den ända delen som jag blev besviken på då äventyret hade potentialen att bli helt brilliant, men som det står nu så är det dels för kort och dels så gör de inte tillräckligt med potentialen.

Slutligen så har vi då också de två extraäventyren, People of the Monolith och The Warren. De är rätt korta och jag har inte spelat igenom dem så det är svårt att säga något men jag upplever People of the Monolith som lite kort men med en bra premiss (rollpersonerna ska till Ungern och checka in en galen poet) och The Warren som rätt dålig, det är mer eller mindre en hexcrawl med lite lovecraft-monster. 

Slutligen, och som det kanske märks, så är Shadows of Yog-Sothoth mer av pulpskräck snarare än kosmisk skräck, men gillar man det så finns det en hel del trevligt material och många bra ideer i spelet.

Den får 4 av 5.

1 kommentar:

  1. Man får tacka för recensionen, har varken läst eller spelat modulen men den verkar fin :)
    Om fler Call of Cthulhu moduler kommer att recenseras så önskar jag The Asylum and Other Tales (http://wiki.acaeum.com/wiki/The_Asylum_and_Other_Tales) om nu får önska eller det gör jag nog ändå

    SvaraRadera