torsdag 25 oktober 2012

Svavelvinter

Den kalla och avlägsna ön Marjura stiger med sin taggiga kust ur dimman som ett levande väsen. En gång en bortglömd plats bebodd endast av bortglömda folk och enstöringar med egensinniga agendor har nu börjat leva upp tack vare en annorlunda naturtillgång: svavlet. Detta har väckt det Trakoriska rikets intresse, och med en större etablerad handelsplats att utgå ifrån har många olika grupperingar och enskilda dådkraftiga typer sökt sig till ön. Här finns handelsmän, gravplundrare, missionärer, upprorsmakare, prospektörer och många andra. Sedan tidigare bebos ön även av en klan frostjättar, en mycket suspekt och amoralisk kult, en drake, en religiös grupp som tillber kylan och öns urfolk. Dessutom fanns på ön en gång för länge, länge sedan en högt utvecklad civilisation vars efterlämningar är hett byte för såväl skattletare som lärda män. Det finns alltså mycket att göra på Marjura för den äventyrligt lagde!

Det finns egentligen ingen särskild agenda för rollpersonerna att följa, även om modulen har ett rejält antal förslag på anledningar varför de skulle fått för sig att ta sig till den här ganska påfrestande platsen. Öns enda stora stad, Arhem, beskrivs ingående med många olika platser och personer, med deras interna relationer och motivationer beskrivna. Förslag på händelser för rollpersonerna att ta ställning till finns också, och de är helt klart intressanta!

Fem stycken platser utöver Arhem är beskrivna, och åtföljs även av äventyrskrokar. Dessa är:
1) Det slavläger där svavlet utvinns
2) En kvicksilvergruva som bebos av en exceptionellt underhållande drake
3) Ett frosttempel under attack
4) Det urgamla crurifolkets sista gravplatser
5) Det järntorn där den amoraliska Shagulitersekten håller hus

Crurifolkets gravplatser, frosttemplet och järntornet hänger i någon mån ihop, men man måste inte ha utforskat någon särskild av platserna för att ha glädje av att utforska de andra. Det finns helt enkelt otroligt mycket att ta sig för på ön, och upplägget är sandlådeliknande och helt öppet. Man kan starta ett slavuppror (eller hjälpa till att nedslå detsamma!), ägna sig åt smuggling, försöka slåss med draken, undersöka Shaguliterna, utforska gravkummel, socialisera med jättar och urfolk och mycket mycket mer. Eftersom allt är så väl beskrivet är det lätt att presentera en spännande, konsekvent och äventyrsfylld miljö för nyfikna spelare.

Själva modulen kommer i en fin box med snygg och spännande omslagsillustration och är uppdelad i två böcker. Den ena är en äventyrsbok med miljöer, spelledarpersoner och dylikt beskrivet. Den andra boken innehåller kartor. Till får man också en fin fyrfärgskarta över ön Marjura. Texten är otroligt välskriven, antagligen bland det bästa som skrivits i rollspelsväg på svenska. Illustrationerna av Stefan Kayat är utmärkta och tillhör mina favoriter i ett rollspelssupplement någonsin. Layouten är tydlig och fin med väl valda typsnitt och fina borderillustrationer.

Betyg 5/5: En bred och djup, fullmatad äventyrsplats för alla smaker. 

Svavelvinter gavs ut av Äventyrsspel 1987, till regelsystemet Drakar och Demoner Expert. Den blev sedemera den första delen i en längre kampanj, Konflux-sviten, som kan vara den högst aktade publicerade svenska kampanjsviten. En romansvit baserad på kampanjen fick sin första del, Svavelvinter, publicerad 2004. År 2012 utkom Fria Ligan med ett komplett spel med samma namn. Idag hittar du modulen endast på andrahandsmarknaden.

Erik Granström fortsatte skriva vidare på sin Svavelvinterkampanj, inklusive en världsbok om riket Trakorien. Han blev sedemera en av landets mest hyllade fantasyförfattare.

3 kommentarer:

  1. Ha, haaaa! Jag visste att min väntan på recension skulle löna sig! ;-)

    SvaraRadera
  2. Haha, ja, det var väl på tiden :D

    SvaraRadera